Πώς η Δανία μηδένισε την ανεργία της

Ό,τι πολλές χώρες στην Ευρώπη δεν τολμούν να ονειρευτούν, η Δανία το ζει: η ανεργία στη σκανδιναβική χώρα σχεδόν έχει μηδενιστεί. Μόνο που οι Δανοί δεν ζουν αυτό το όνειρο ως θρίαμβο αλλά ως νέα πρόκληση με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η οικονομία τους.

dania

Όπως αναφέρουν Τα Νέα, η Κεντρική Τράπεζα της Δανίας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου: πλέον η οικονομία αγγίζει τα επίπεδα μηδενικής ανεργίας και αν γενικευτεί η έλλειψη σε εργατικά χέρια, μπορεί να απειλήσει την ανάπτυξη της οικονομίας τα επόμενα χρόνια.
Η ανεργία καταγράφεται αυτή τη στιγμή στο 4,2%, βρίσκεται δηλαδή «πολύ κοντά στο δομικό της όριο» όπως επισημαίνεται στην έκθεση της τράπεζας. Πώς μεταφράζεται αυτό; Ως εξής: «Οι διαθέσιμοι πόροι στην αγορά εργασίας έχουν αρχίσει να εξαντλούνται, ενώ υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η πίεση αυξάνεται».
Η αποτελεσματικότητα του μοντέλου αποτυπώνεται σε δύο μακροοικονομικά μεγέθη: παρά το γεγονός ότι το ΑΕΠ της χώρας συρρικνώθηκε κατά 5% την περίοδο της κρίσης, η ανεργία δεν ξεπέρασε το 6%.
Όλα αυτά θα ήταν αδύνατα χωρίς ένα σχεδόν πανταχού παρόν κοινωνικό κράτος. Η Δανία έχει ένα από υψηλότερα ποσοστά στη γυναικεία απασχόληση. Αυτό όμως δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς τη χρηματοδότηση της φύλαξης των παιδιών τους ή την αρωγή στους ηλικιωμένους γονείς τους.
Πηγή: http://news.in.gr

Tagged under: , , , , , , ,

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top