Ποιοι θα πληρώσουν τον βαρύ φορολογικό λογαριασμό 2,5 δισ. για το 2016

Ιδιαίτερα βαρύς είναι ο φορο-λογαριασμός που καλούνται να πληρώσουν το 2016 τα ελληνικά νοικοκυριά, οι επιχειρήσεις, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι ιδιοκτήτες ακινήτων και οι αγρότες. Με τη φοροδοτική ικανότητα των πολιτών και επιχειρήσεων να έχει ήδη εξαντληθεί, τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία να έχουν υπερβεί τα 80 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση με το προϋπολογισμό του 2016 επιβάλλει νέα φορο-μέτρα ύψους 2,5 δισ. ευρώ που θα πλήξουν όλους τους φορολογούμενους.

νεοι φοροι
Μάλιστα ο «λογαριασμός» της εφορίας αναμένεται να «φουσκώσει» ακόμη περισσότερο, καθώς δεν έχουν κοστολογηθεί και άλλα μέτρα που δεν έχουν ακόμη αποσαφηνιστεί αλλά προβλέπονται στο Μνημόνιο και θα ενεργοποιηθούν το επόμενο έτος όπως οι αλλαγές στους φορολογικούς συντελεστές και τα κλιμάκια, η ενσωμάτωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στη φορολογική κλίμακα, η κατάργηση φοροαπαλλαγών, οι αλλαγές στα τεκμήρια διαβίωσης, οι ανατροπές στον φόρο ακινήτων, οι αλλαγές στη φορολογία των αγροτών.
Έτσι για έβδομη συνεχόμενη χρονιά οι πολίτες και οι επιχειρήσεις βρίσκονται αντιμέτωποι με έναν νέο φορολογικό Αρμαγεδδώνα και ένα νέο Μνημόνιο. Σχεδόν κανείς δεν θα γλιτώσει από τη φορο-καταιγίδα που θα ξεσπάσει, αφού ακόμη και στην περίπτωση φορολογούμενων που τα εισοδήματα τους θα παραμείνουν αφορολόγητα επιβαρύνονται με τις αλλαγές που έγιναν στους συντελεστές ΦΠΑ που έφεραν ανατιμήσεις σε πλήθος προϊόντων και υπηρεσιών και με άλλα μέτρα όπως η μείωση του επιδόματος θέρμανσης και η «τσιμπίδα» των τεκμηρίων.
Ειδικότερα:
Νοικοκυριά: Μόνο από τις αλλαγές στους συντελεστές του ΦΠΑ και τη σταδιακή κατάργηση της έκπτωσης 30% του φόρου στα νησιά, ο προϋπολογισμός προβλέπει την είσπραξη πρόσθετων εσόδων 1,417 δισ. ευρώ. Παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών προετοιμάζει και θα θεσμοθετήσει άμεσα αλλαγές στις κλίμακες φορολογίας εισοδήματος και τους συντελεστές με ενσωμάτωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στη φορολογική κλίμακα και διατήρηση του αφορολογήτου ορίου μόνο με δαπάνες που γίνονται με πλαστικό χρήμα, κατάργηση φοροαπαλλαγών, αλλαγές στα τεκμήρια διαβίωσης.
Ιδιοκτήτες ακινήτων: Τριπλό φορολογικό χτύπημα θα δεχθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Μετά την επιβολή του ΕΝΦΙΑ που θα πληρώνουν μέχρι και το Φεβρουάριο του 2016 οι φορολογούμενοι που κατέχουν ακίνητα θα χάσουν τη δυνατότητα να εκχωρήσουν τα ανείσπρακτα ενοίκια στο Δημόσιο, με αποτέλεσμα να φορολογηθούν από το πρώτο ευρώ για εισόδημα που δεν εισέπραξαν ποτέ, ενώ θα δουν τη φορολογική τους επιβάρυνση να αυξάνεται σημαντικά. Στην περίπτωση που θα παραμείνει για τα εισοδήματα από ακίνητα ξεχωριστή φορολογική κλίμακα, τότε ο συντελεστής για εισοδήματα ως 12.000 ευρώ θα αυξηθεί στο 15% από 11% σήμερα, ενώ για τα υψηλότερα εισοδήματα ο συντελεστής θα ανέβει στο 35% από 33% σήμερα.
Τα μέτρα αυτά, ανεβάζουν στα ύψη τις φορολογικές επιβαρύνσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων καθιστώντας πλέον δυσβάσταχτη την κατοχή περιουσίας. Από την αύξηση των συντελεστών φορολόγησης στα εισοδήματα στα ενοίκια προβλέπεται να εισπραχθούν το επόμενο έτος πρόσθετα έσοδα 200 εκατ. ευρώ.
Επιχειρήσεις: Επιβαρύνσεις έρχονται και για τις επιχειρήσεις την ώρα που το ελληνικό επιχειρείν χρειάζεται ανάσα ανάπτυξης για να συμβάλει στην τόνωση της οικονομίας. Έτσι μετά την αύξηση της προκαταβολής φόρου από 80% σε 100% για τις ανώνυμες εταιρείες και ΕΠΕ και μάλιστα αναδρομικά από τη χρήση του 2014, τα κέρδη των επιχειρήσεων θα φορολογηθούν το επόμενο έτος με νέο υψηλότερο συντελεστή. Συγκεκριμένα ο συντελεστής φορολόγησης των νομικών προσώπων αυξάνεται από 26% σε 29% για τα κέρδη που προκύπτουν από την 1η Ιανουαρίου 2015 και μετά. Με την αύξηση του φορολογικού συντελεστή οι επιχειρήσεις θα πληρώσουν το 2016 περισσότερους φόρους κατά 361 εκατ. ευρώ. Επίσης σχεδιάζεται κατάργηση ορισμένων φοροαπαλλαγών.
Ελεύθεροι επαγγελματίες – ατομικές επιχειρήσεις: Ισχυρό φορολογικό σοκ θα υποστούν το επόμενο έτος περίπου 700.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και εργαζόμενοι με «μπλοκάκια». Με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης που θα υποβάλουν την άνοιξη θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένη προκαταβολή φόρου που θα ανεβάσει σημαντικά τη συνολική φορολογική τους επιβάρυνση. Συγκεκριμένα η προκαταβολή φόρου εισοδήματος αυξήθηκε για τα εισοδήματα του 2015 (φορολογικές δηλώσεις 2016) από 55% σε 75% ενώ για τα εισοδήματα του 2016 (δηλώσεις 2017) εκτοξεύεται στο 100%. Από την αύξηση της προκαταβολής φόρου προβλέπονται να εισπραχθούν επιπλέον 80,5 εκατ. ευρώ.
Αγρότες: Μετά το διπλασιασμό της προκαταβολής φόρου από 27,5% σε 55% και μάλιστα αναδρομικά από τα εισοδήματα του 2014 που πληρώνουν τώρα με τα νέα εκκαθαριστικά σημειώματα, οι αγρότες βρίσκονται αντιμέτωποι με την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο. Εντός του Οκτωβρίου ο φόρος του πετρελαίου κίνησης που χρησιμοποιούν οι αγρότες αυξάνεται από τα 66 στα 200 ευρώ το χιλιόλιτρο, δηλαδή από το 0,066 στο 0,200 ευρώ το λίτρο. Με την αύξηση του συντελεστή του αγροτικού πετρελαίου από το 0,066 στο 0,200 ευρώ το λίτρο από αυτόν τον μήνα η διαφορά του ΕΦΚ που θα επιστρέφεται στους αγρότες θα μειωθεί από τα 0,264 στα 0,130 ευρώ το λίτρο (0,330 ευρώ ? 0,200 ευρώ = 0,130 ευρώ). Τον Οκτώβριο του 2016 καταργείται πλήρως η επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο. Οι φορο-επιβαρύνσεις για τους αγρότες δεν σταματούν στην σταδιακή κατάργηση της επιστροφής φόρου στο πετρέλαιο αλλά συνεχίζονται στα εισοδήματά του αφού σύμφωνα με το Μνημόνιο ο φορολογικός συντελεστής θα αυξηθεί στο 20% από 13% σήμερα, ενώ για τα εισοδήματα του 2017 θα αυξηθεί στο 26%. Επίσης προωθείται η θέσπιση αυστηρότερων κριτηρίων για τον ορισμό του κατ΄ επάγγελμα αγρότη και η εφαρμογή ειδικών συντελεστών για τους νέους αγρότες.
Πηγή: http://www.imerisia.gr

Tagged under: , , , , , , , , , , , , , , , ,

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top