Γενναία αλλαγή στο φορολογικό, με flat tax, ζητούν οι έμποροι

Απλοποίηση και σταθεροποίηση της φορολογικής νομοθεσίας, με αντίστοιχη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης για να περιορισθεί η φοροδιαφυγή, ζητάει, σε ανακοίνωσή της η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), ενόψει της κατάθεσης του νέου φορολογικού νομοσχεδίου.

Όπως σημειώνει, η φορολογική νομοθεσία στην Ελλάδα είναι πολύ μεγάλη και σύνθετη, είναι παλαιά και άδικη, ενώ βασίζεται σε μία φιλοσοφία αμοιβαίας έλλειψης εμπιστοσύνης. Για να αλλάξει αυτό άμεσα, η ΕΣΕΕ υπογραμμίζει πως πρέπει να μειωθούν και να γίνουν πιο δίκαιες οι φορολογικές επιβαρύνσεις, ενώ, όπως τονίζει, «επανειλημμένως έχουμε αναλύσει γιατί οι αποδείξεις αγορών και εξόδων πρέπει να γίνουν οι κύριες φοροαπαλλαγές μας».

Η ΕΣΕΕ επιμένει ότι επιβάλλεται να μειωθεί ο υψηλός συντελεστής ΦΠΑ, ενώ πάγια θέση της παραμένει η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων από τα σημερινά επίπεδα του 20% σταδιακά  στον τελικό στόχο του flat tax 15%. Επίσης, κρίνει επιβεβλημένο να μειωθεί η φορολογία του εισοδήματος των φυσικών προσώπων και της ακίνητης περιουσίας, που από τα φορολογικά «κτυπήματα» έχουν γίνει «σάκοι του μποξ».

Η ΕΣΕΕ επισημαίνει πως, παρότι η τρόικα διαμηνύει ότι η Ελλάδα δεν είναι ακόμη έτοιμη να εφαρμόσει την πρακτική του «ενιαίου φορολογικού συντελεστή»,  αυτή πρέπει να είναι η κατεύθυνση προς την οποία θα πρέπει να κινηθεί η χώρα μέσα στην επόμενη τριετία. «Μια τέτοια γενναία αλλαγή, δεν οδηγεί αναπότρεπτα σε μείωση των εσόδων του κράτους. Απεναντίας, η μείωση των φόρων και η ύπαρξη ενός χαμηλού συντελεστή, θα αποτελέσει το κίνητρο για ανάπτυξη και ένα σοβαρότατο αντικίνητρο για τη φοροδιαφυγή», αναφέρει χαρακτηριστικά, ενώ συμπληρώνει: «Βεβαίως, ένα τέτοιο μέτρο θα πρέπει να συνδυαστεί με μια σοβαρή προσπάθεια αποτελεσματικής είσπραξης των φόρων, η οποία θα προσδιορίζεται από την πολιτική βούληση για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, αλλά και από μεγάλη αυστηρότητα στην εφαρμογή της».

Ακόμη, η ΕΣΕΕ τονίζει πως για να επανέλθει η Ελλάδα σε μία τροχιά ανάπτυξης, δεν αρκεί άλλη μία φορολογική μεταρρύθμιση και μάλιστα με γρίφους αυτοτελούς φορολόγησης από 26% έως 33%, αλλά μία φορολογική φόρμουλα που θα μπορεί να ευδοκιμήσει και να επαναφέρει ταυτόχρονα ανάπτυξη και δημοσιονομική ισορροπία.

«Η Ελλάδα έχει ανάγκη μία ουσιαστική φορολογική αλλαγή. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν είναι από μόνη της αρκετή για να βγάλει την Ελλάδα από την ύφεση. Η φορολογική μεταρρύθμιση είναι απαραίτητη, εφόσον ενταχθεί στο πλαίσιο μίας εθνικής οικονομικής στρατηγικής, η οποία θα διαθέτει τον απαιτούμενο αναπτυξιακό προσανατολισμό», καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: http://www.forologikanea.gr/

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top