Στο «ναδίρ» η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Ελλάδα

Τη δεύτερη χειρότερη επίδοση στον κόσμο πέτυχε το δεύτερο τρίμηνο του 2016 η Ελλάδα όσον αφορά στο δείκτη της καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει η Nielsen. Ειδικότερα, η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη χώρα μας που βρίσκεται σταθερά στις τελευταίες θέσεις τα τελευταία χρόνια υποχώρησε περαιτέρω στις 52 μονάδες από 53 μονάδες που ήταν το πρώτο τρίμηνο, καταλαμβάνοντας την προτελευταία θέση σε παγκόσμιο επίπεδο μαζί με την Ουκρανία, λίγο πάνω από την ουραγό Νότια Κορέα.

νιλσεν

Η αρνητική επίδοση της Ελλάδας, έρχεται τη στιγμή που η καταναλωτική εμπιστοσύνη βελτιώθηκε σε 22 ευρωπαϊκές χώρες, ενώ στο σύνολο της Γηραιάς Ηπείρου παρέμεινε σταθερή στις 79 μονάδες.
Η διάθεση των καταναλωτών να ξοδέψουν ήταν μειωμένη και στην Ιταλία, στην Πορτογαλία, όπου η καταναλωτική εμπιστοσύνη μειώθηκε κατά 6 μονάδες αυτή κινήθηκε στις 65 μονάδες. Από την άλλη πλευρά, στις 80 μονάδες έφθασε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Ισπανία (+6 μονάδες), στη Βουλγαρία ανήλθε στις 79 μονάδες (+2), στην Τουρκία στις 98 (+2), στη Ρουμανία στις 86 μονάδες (+3), στην Ιρλανδία στις 96 μονάδες (+1) και στην Ουγγαρία στις 57 (-4). Η τρομοκρατία παραμένει η νούμερο 1 ανησυχία για τους Ευρωπαίους. Σχεδόν το ένα τέταρτο των Ευρωπαίων ερωτηθέντων (24%) δήλωσε πως η τρομοκρατία ήταν η μεγαλύτερη ή η δεύτερη μεγαλύτερη ανησυχία τους, μια αύξηση δύο ποσοστιαίων μονάδων από το πρώτο τρίμηνο.
Οι ανησυχίες για την τρομοκρατία ήταν υψηλότερες σε Τουρκία (61%), Γαλλία (40%), Ελβετία (34%), Γερμανία (33%), Βέλγιο (31%), Νορβηγία (29%), Ηνωμένο Βασίλειο (27%), Αυστρία (27%), Τσεχική Δημοκρατία (27%) και Ολλανδία (27%). Ανησυχία υπάρχει και για την οικονομία και την εργασία από το 20% των Ευρωπαίων πολιτών που συμμετείχε στην έρευνα.
Όσον αφορά στον υπόλοιπο κόσμο, στις Φιλιππίνες ο δείκτης άγγιξε τις 132 μονάδες (αυξημένος κατά 13 μονάδες), που είναι και ο υψηλότερες μεταξύ των 63 χωρών που εξετάζονται στην έρευνα. Ακολουθεί η Ινδία, όπου η καταναλωτική εμπιστοσύνη μπορεί να μειώθηκε κατά 6 μονάδες ωστόσο το σκορ των 128 μονάδων κατατάσσει τους Ινδούς καταναλωτές τους δεύτερους πιο αισιόδοξους με βάση τον δείκτη της Nielsen. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Ινδονησία με τον δείκτη να έχει αυξηθεί στις 119 μονάδες (+2), οι ΗΠΑ με την καταναλωτική εμπιστοσύνη στις 113 μονάδες (+7) ενώ την πεντάδα συμπληρώνει και μια ευρωπαϊκή χώρα η Δανία όπου η καταναλωτική εμπιστοσύνη αυξήθηκε κατά 7 μονάδες ανερχόμενη στις 112.
Φορολογία
Η αρνητική ψυχολογία των καταναλωτών στην Ελλάδα αποτυπώθηκε και στα στοιχεία που δημοσίευσε πρόσφατα η Ελληνική Στατιστικής Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) για τον τζίρο στο λιανεμπόριο τον περασμένο Μάιο, ο οποίος υποχώρησε κατά 8% σε σύγκριση με τον Μάιο του 2015. Από τα διαχρονικά, μάλιστα, στοιχεία της (ΕΛΣΤΑΤ) προκύπτει ότι ο φετινός Μάιος ήταν ο χειρότερος τουλάχιστον από το 2010, οπότε αναθεωρήθηκαν για τελευταία φορά οι σχετικοί δείκτες.
Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στην αγορά είναι ότι πτώση παρατηρείται στον τζίρο όλων των κατηγοριών καταστημάτων, με τη μεγαλύτερη, τόσο σε αξία όσο και σε όγκο, να παρατηρείται στις πωλήσεις καυσίμων και τροφίμων. Η υψηλή ανεργία και οι μεγαλύτερες φορολογικές επιβαρύνσεις, μέσω της αύξησης άμεσων και έμμεσων φόρων, επιδρούν εξαιρετικώς αρνητικά στην κατανάλωση και κατά συνέπεια στο λιανεμπόριο.
Απογοητευτικά είναι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και σε ό,τι αφορά τον όγκο πωλήσεων. Ο δείκτης όγκου στο λιανεμπόριο (κύκλος εργασιών σε σταθερές τιμές) υποχώρησε κατά 6,4% τον Μάιο του 2016 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.
Πηγή: http://www.kerdos.gr

Tagged under: , , , , , , ,

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top